TROIKA + FACEBOOK Local artist Kawandeep Virdee's art at the Facebook Journalism Project installation. #design #architecture #bosarch #mesmerizing

Fun with Facebook

Facebook officially returned to Boston in 2013 with the opening of a new office at One Broadway in Cambridge. We had the privilege of designing that first office for them and now, 15,000 square feet later, we have completed three expansion projects — with a fourth under way.

With a strong focus on technology and brand culture, the office design is minimal, but full of character. Break-out spaces offer opportunities for group collaboration, international video conferencing, and individual focus with flexible furniture that adds life and color to an office striving to make work fun.

The importance of keeping the office focused on the local environment is evident in everything from the selection of art to room names like “Wicked Awesome” and “Chowdah” that introduce a little New England “flavah.”

Many thanks to Sabrina Baloun for taking these photos for us.

Contributed by Allison Collins of Studio Troika.

Advertisements

Everybody Fights @ 295 Madison

studioTroika recently went down to New York City to visit our current Everybody Fights (EBF) project at 295 Madison Ave.

The new EverybodyFights gym is currently under construction and we are pumped to see this project coming together! We are very excited to be working with EBF and their enthusiastic team on yet another gym.

Special thanks to all the teams currently working on this fast-paced project. We really appreciate all the hard work and effort by everyone on site.

IDDC is in charge of construction on-site in New York City and we appreciate their hard work and dedication. Check out these progress pics:

Salary.com's lobby area (Boston real estate design and architecture)

Bold colors and textures showcase new Salary.com headquarters

The new headquarters location for the Salary.com website was a fast-paced project with strong design concepts. Using readily available products, this office plays with color and materiality, while remaining a professional and inviting space.

Anodized aluminum, perforated metal, corrugated plastic, white solid surface and birch plywood are a few of the materials used throughout the office to bring depth and dimension to spaces used by employees each day.

A shifting pattern of carpet tiles creates spaces based on use and department, delineating the space in a subtle but impactful way. The use of demountable partitions as office fronts allows visual open-ness while still providing privacy to those employees who require it.

These bold color and material choices help convey Salary.com’s company image and culture.

17 Skyline – Hawthorne NY

17 Skyline – Hawthorne NY

We are very excited to see the progress on site in Hawthorne New York, where we are currently building a data center for our client Tierpoint. This is a very technical project and we appreciate the hard work from J. Calnan Associates Inc., Roome & Guarracino LLC, and E3i Engineers Inc.

We are looking forward to final construction in the days ahead, again thanks to everyone on site for their great work!

This slideshow requires JavaScript.

Sheffield School

Get Schooled: Introducing Innovate Newport

Part of a public/private partnership, studioTROIKA is helping convert the Sheffield School in Newport, Rhode Island, into a hub of technological innovation and commercial entrepreneurship. The nearly 34,000 square foot school-turned-innovation-center aims at tapping into the local defense, marine, climate change, environmental and digital technology industries, providing a creative center for startups and diversifying and energizing the local economy.

However, after sitting vacant since the last day of school on June 23, 2006, the building has seen better days. Originally constructed in 1922 and added onto in 1934 as a part of President Franklin D. Roosevelt’s New Deal, the school’s conditions are rapidly deteriorating.

The proof? Here are a few images of the school from a recent site visit:

This slideshow requires JavaScript.

Gibbet Hill Grill, 01-20-2017

Creative Problem Solving at the Gibbet Hill Grill

Delicious eats at the Gibbet Hill Grill

Farm to fork food, first class service, and traditional New England ambiance is a given when dining at the Gibbet Hill Grill, in Groton, Massachusetts. Private seating in the silo, loft level dining, and galley tables, give guests options in how they’d like to experience this restaurant. What more could you ask for? The only piece missing, from this local, homegrown restaurant, was a spacious bar. Dream no more, because come spring 2017, that puzzle will be completed.

Tasty beverages at the Gibbet Hill Grill

The Webbers, owners of the restaurant, have collaborated with studioTROIKA (Troika) and the Niemitz Design Group (NDG), to add a whole new experience to Gibbet Hill Dining. These three groups were just the beginning of an entire design/build team that came together, to bring their shared expertise, for this project to come to life.

Challenge one: Multiple design teams and construction crews

While the 665 square foot addition is not large, the project was complex. The exterior required careful design, the structure required delicate calculations, and the interior required top of the line style and finishes. This meant that there was a design firm for the envelope, another for the interior- A construction crew for the exterior, and another for the interior. Structural and mechanical engineers were also necessary for balance. The team was assembled from day one, and team meetings from schematic design through to construction were scheduled for a smooth flow of work. Adding to this complexity, the entire project is being built without closing the restaurant for a single day! Quality designers and builders, understanding their roles, collaborating and communicating often, is what made this all possible.

Challenge two: Exterior design

The existing Grill was a wonderful piece of New England farm style architecture. Converted from barn to restaurant over a dozen years ago, the original structure was re-worked, to form an asymmetrical structure that warmed your heart at first sight. studioTROIKA, in charge of the exterior expansion design, worked to compliment this asymmetry, so that the addition looks like it always belonged. To achieve this, the design team strategically used modern materials, to match the existing barn, such as concrete foundations, clad in local stone. Windows were carefully chosen to match the existing ones, but were strategically and asymmetrically placed. Finally, a standing seam roof was selected to create detail lines of harmony and balance.

Challenge three: The structure

In order to create this expansion, the last sheer wall remaining on that side of the building needed to be removed. This wall holds up the entire roof, along that side of the structure. Troika called in Consulting Structural Engineer (CSE) to collaborate on a solution. Together, Troika and CSE moved swiftly to size members, explore options, and recommend the best solution. We managed to work out a system which combined new steel columns, with reclaimed wood beams, which will add to and complement the existing barn style interior.

Challenge four: Interior design

The Niemitz Design Group, interior finish champions, took the reins on the finish materials, pulling out a stone bar top with matching quarry tile floors. They designed a steel back bar, which ties into the new structure. The reclaimed wood ceiling, shiplap walls, and vintage light fixtures tie into the existing, while making clear that the bar is fresh and new.

Challenge five: No challenge, just eat!

You heard us! Go eat! Construction is expected to be completed in early April. So far, we are on schedule to meet this, so get excited, because Gibbet Hill Grill is about to add 40+ more seats!

We’ll keep you updated!

Project team:

Owner: Webber Restaurant Group
Architect: studioTROIKA – Boston, MA Framing
Contractor: Schultz Home Improvements – Groton, MA
Interior Design: Niemitz Design Group – Boston, MA
Interior Contractor: Cafco Construction Management – Boston, MA
Structural Engineer: Consulting Structural Engineers – Concord, MA
Mechanical Engineer: Sullivan Mechanical Services – Wilmington, MA

Progress photos: 

Gibbet Hill Grill, before construction
Gibbet Hill Grill, before construction
Gibbet Hill Grill, 11-11-2016
Gibbet Hill Grill, 11-11-2016
Gibbet Hill Grill, 11-18-2016
Gibbet Hill Grill, 11-18-2016

–Contributed by Jordan Bradley of studioTROIKA.

Farnsworth House. Photo credit ArchDaily

“God is in the details.”

It was sophomore year of design school when my professor assigned me my first precedent study, the Farnsworth house by Mies van der Rohe, located in Plano Illinois. For me, this was when my true understanding behind architecture and design began to blossom.

“God is in the details.”
– Mies van der Rohe

In 1945, Dr. Edith Farnsworth requested Ludwig Mies van der Rohe build a weekend retreat house. Mies had his mind set towards simplicity, something as we all know is very difficult to achieve in design. He accomplished this in such a brilliant way that the Farnsworth House is still something being looked up to in present-day modernization, remaining ahead of its time.

farnsworth-house-interior-blog-0117Mies’ design is thought out down to every last detail, which makes it just plain good design. He truly took into consideration all aspects — from the surrounding location, to the minimal limitation that played a huge part of the design, down to his selection in materials and furnishings. Attention to every last detail played a big part in making this piece successful.

The Farnsworth House is built near the Fox River, surrounded by thousands of trees, giving the house its independence. It was built next to a chosen specific tree that was incorporated into the design, helping influence the space planning inside the home. Mies simplified his design to three horizontal planes: platform, main floor and roof, unveiling a glass shoebox framed by white steel.

You can see through it as if it was part of nature, or as if it allows nature to flow through it.

The interior of the space demonstrates a whole new level of brilliance. The bathrooms’ wooden walls are the only walls in the entire interior of the house. His simple design working with one open space gave him the challenge to distinguish the dining room, living room, bedroom, kitchen and the bathroom apart from one another. He did so by creating a different sense of feel between the dining room, living room, bedroom and kitchen based on placement.

Mies chose to use travertine for the flooring, glass for his walls, and wood for the walls of the bathroom creating an exposed space to the outside. You can see through it as if it was part of nature, or as if it allows nature to flow through it. In a way, the trees play its walls. Looking in from the outside, it is hard tell the difference between each space because everything is nearly identical.

Each detail is strategically designed and this is something studioTROIKA emphasizes, from the overall concept to the last detail.

Every aspect of the house, right down to the details, creates a conversation with nature. Each detail is strategically designed and this is something studioTROIKA emphasizes, from the overall concept to the last detail.

This is what Mies concisely expressed when he quoted “god is in the details.”

–Contributed by Eleftheria Konstantinidis of studioTROIKA.